Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fastighetsmäklare om bristen på bostäder: ”En flyttström från Kiruna till kusten” Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Fastighetsmäklare om bristen på bostadsrätter: ”En flyttström från Kiruna till kusten”

Publicerad

Jonas Nilsson fastighetsmäklare tycker att det borde finnas färdiga nyproducerade bostadsrätter att köpa för de som måste sälja sina bostadsrätter till LKAB på grund av stadsomvandlingen i Kiruna.

En konsekvens av att det saknas lägenheter blir att Kirunabor flyttar till andra kommuner.

– I stadsomvandlingen har det varit taskig timing när det gälller att ha de nya bostadsrätterna klara i tid lagom till att de gamla bostadsrätterna blir inlösta och rivs. I det läget ska de nya bostadsrätterna finnas som ersättning. Hade varit bättre att det funnits krav på att om LKAB river 900 bostadsrätter så ska det finnas 900 bostadsrätter innan man löser in, säger Jonas Nilsson fastighetsmäklare.

Dyrare boende

Att köpa en ny bostadsrätt innebär att det inte enbart är försäljningssumman som ska betalas, även föreningens skulder tillkommer. Det innebär att om man säljer en bostadsrätt i det gamla beståndet så har bostadsrättsföreningen ofta lite lån och omvänt har det nya bostadsrättsföreningen höga lån som i slutändan måste betalas av bostadsrättsägarna.

– När folk ska byta från villa som är nedamorterad eller bostadsrätt som man köpt billigt för länge sedan och har lite föreningslån och månadsavgift, då blir det betydligt dyrare att bo i nyproducerade bostadsrätter, säger Jonas Nilsson.

Han menar även att när man får bra betalt för sin villa eller bostadsrätt så kan det bidra till en flyttström av äldre.

– Vi har sålt lägenheter både i Luleå, Piteå och Umeå till Kirunabor.

I klippet hör du fastighetsmäklaren Jonas Nilsson berätta mer om varför Kirunabor nu väljer att flytta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet