Svaret från länsstyrelsen innebär fortsatt osäkerhet för Pajalagruvans framtid. Foto: TT

Testgruva kan ge 25 jobb

Uppdaterad
Publicerad

På tisdag kväll presenterades förstudien om en testgruva i Pajalas Folkets hus. Projektet kan ge upp till 25 jobb, men det krävs 100 miljoner kronor i statligt stöd för att det ska bli verklighet. – Det skulle betyda mycket för oss, säger kommunalrådet Anna K Kostet (V).

Planerna på en testgruva i anslutning till den nedlagda Kaunisvaaragruvan börjar alltså ta form. Bolaget Arctic test AB, med Luleå tekniska universitet som huvudman, kan etablera en långsiktigt lönsam verksamhet, enligt förstudien.

– Jag är övertygad om att många forskare världen runt skulle vara intresserade av en forskningsgruva i Pajala, säger Pär Weihed från Luleå Tekniska Universitet.

Northlandkonkurs

”Uppvaktat näringsdepartementet”

Affärsidén handlar om att testa mineraler, företrädesvis järnmalm, och maskiner i kallt arktiskt klimat. Men förutsättningen är en statlig finansiering på 20 miljoner kronor per år under fem år.

– Vi har uppvaktat näringsdepartementet under våren och de vi träffade var fortsatt positiva till vårt projekt, säger Erik Mella, näringslivsstrateg vid Pajala kommun.

LÄS MER: Gruvöppning nära – 350 anställs

– Det vi ska testa är själva processerna kring anrikningen av järnmalm. Hur påverkas miljön? Hur kan vi få bättre effekter när det gäller avfallet? Och hur påverkas maskinparksutrustningen av sträng kyla?

20 till 25 jobb

Enligt tidsplanen ska finansiering och rekrytering av anställda ske i år, projektering 2018 och driftsstart är planerad till andra delen 2018 eller början av 2019.

– Jag tror att man kan räkna med att det behövs 20 till 25 anställda till att börja med i alla fall, säger Erik Mella, näringslivsstrateg.

Kan det bli en konflikt med bolaget Abecede om den riktiga gruvan öppnas?

– Absolut inte. Abecede:s representanter är positiva till att vi hyr in oss för testverksamhet på gruvområdet. Vi kanske kan lära oss av varandra, om det blir en återstart av gruvan, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Northlandkonkurs

Mer i ämnet