Tidig skidpremiär på Dundret – eleverna på skidgymnasiet är glada

Uppdaterad
Publicerad

Alpina skidgymnasiet i Gällivare har tidig skidpremiär i hemmabacken den här säsongen efter kommunens övertagande av skidanläggningen Dundret.

Det är en efterlängtad skidpremiär för eleverna som under försäsonger har tillbringat många timmar efter vägarna för att åka och träna på andra skidanläggningar.

Tidigare var det en privat entreprenör som drev skidanläggningen på Dundret och skidpremiären för alpina skidgymnasiet och andra fick dröja i väntan på att det kom tillräckligt med natursnö, innan pisterna öppnades senare under vintersäsongen.

Krisen på Dundret

Första träningen i backen

Men nu har Gällivare kommun tagit över anläggningen och på torsdagen var det möjligt att ta de första svängarna i hemmabacken för elever och tränare.

– Fantastiskt, det är jättekul, att vi har fått komma igång så här tidigt, säger Tobias Haara tränare alpina skidgymnasiet.

– Det är jätteskönt att få köra här på hemmaplan, säger Edwin Lundbäck Kalix Alpina Klubb.

Trött av resorna

Tidigare förvintrar har elever och tränare rest till Kiruna och Kåbdalis för att kunna träna och det har naturligtvis gått ut över både skidträningen och skolarbetet.

– Då var det jobbigt så klart. Skolan och träningen straffades ganska mycket eftersom man blev väldigt trött av resorna, säger Madeleine Andersson, tävlandes för Örebro Slalom Förening.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen på Dundret

Mer i ämnet