Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så ska skidanläggningen i Gällivare utvecklas – hör verksamhetschefen i videon ovan. Foto: Linus Nilsson/SVT

Politiker i Gällivare säger ja – Dundret får 30 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Gällivare kommun fortsätter att skjuta till pengar till skidanläggningen Dundret. Under måndagens kommunfullmäktige beslutade man om ytterligare ett aktieägartillskott på 30 miljoner kronor. Enligt verksamhetschefen Tobias Larsson var beslutet avgörande för Dundrets framtid.

Sedan kommunen tog över driften för Dundret fjällanläggningar AB har kommunen vid två tillfällen skjutit till pengar. Vid de två tidigare tillfällena har summor på ungefär 40 miljoner skjutits till det kommunala bolaget.

Kritik från revisorerna

Dessa tillskjutna pengar är även en av punkterna som bolaget fått motta kritik för av kommunens revisorer vid en intern revision.

Krisen på Dundret

I revisionen ansåg man att bolaget behöver vara tydligare i sina mål och den långsiktiga finansiella framtiden för att kunna vända det negativa resultatet.

– Ska man försöka bygga upp en långsiktig finansiering måste man veta vad man ska göra i slutändan. Så både för bolagets skull och för fullmäktiges skull borde det tydliggöras, säger Christer Nordmark (M), ordförande för revisorerna.

Vill locka turister från hela Sverige

Men trots kritiken fattades alltså ett tredje beslut gällande ett aktieägartillskott på 30 miljoner kronor. Utöver det beviljade även kommunens politiker för att borga upp till 120 miljoner kronor för bolaget. 

Enligt bolagets verksamhetschef Tobias Larsson var beslutet avgörande för Dundrets framtid. Planen är att Dundret ska förvandlas till en destination som lockar turister från Åre eller Sälen, och inte bara länsbor.

Men Dundret har fått pengar tidigare och det finns en oro bland en del politiker att man inte kommer kunna bryta detta och växa som man tänkt, hur ser du på det?

– Jag skulle säga att de aktieägartillskott som har varit tidigare är välinvesterade pengar eftersom att nu vill människor köpa mark här. Så var inte fallet när kommunen köpte anläggningen, säger Tobias Larsson, verksamhetschef på Dundret.

Hör vad han vill att  pengarna ska användas till för att skapa ett ”nytt” Dundret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen på Dundret

Mer i ämnet