Luleå stadshus. (Arkivbild). Foto: SVT

Tidsplanen för skolbesluten i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

De närmaste veckorna kommer två viktiga möten att hållas i Luleå kommun som båda behandlar frågan om skolnedläggningar. Vi reder ut vad som händer på de olika möterna.

10 april – Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott har möte. Det här är ett mindre möte där fem politiker från barn- och utbildningsnämnden (BUN) bland annat diskuterar stängningen av skolor och förskolor. De skriver ett förslag till hur de tycker att barn- och utbildningensnämnden ska besluta. De beslut som fattas här kan rivas upp av BUN. Mötet är inte öppet för allmänheten.

24 april – Barn- och utbildningsnämnden har möte. 15 politiker från olika partier träffas för ett möte som är öppet för allmänheten. Flera av punkterna på dagordningen gäller stängningen av förskolor och skolor och det är de här besluten som är det slutgiltiga om ärendet inte överklagas till förvaltningsrätten.

Skolbesparingar i Luleå

Varför diskuteras nedläggningarna inte i fullmäktige?

Tidigare har kommunen sagt att frågor om skolnedläggningar ska ägas av barn- och utbildningsnämnden då varje nämnd själva ska kunna bestämma hur de vill använda sina pengar.

Socialdemokraterna och moderaterna har idag majoritet i BUN och båda partier har sagt att de vill att skolbesluten ska skötas av BUN. Vill oppositionen att ärendet ska tas upp i fullmäktige måste de överklaga till förvaltningsdomstolen.

Anses frågan principiellt viktig för kommunen kan rätten besluta att skolfrågan ska tas upp i fullmäktige.

Skolbeslutet i korthet

Barn och utbildningsnämnden ska minska sina utgifter med 106 miljoner kronor mellan 2019 – 2022. För att klara det föreslås sex förskolor och skolor att stängas redan till sommaren. Det handlar om förskolorna i Karlsvik, Jämtön och Ängesbyn och Kyrkbyskolan, Vitåskolan och Klöverträskskolan. Borgmästarskolan föreslås stänga hösten 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolbesparingar i Luleå

Mer i ämnet