Kvinnan fick spendera flera timmar i arrest iförd bara ett par trosor. Foto: SVT Grafik/Daniel Joenback

Tillbringade natt i arresten i trosor – nekas ersättning

Publicerad

En kvinna tvingades tillbringa flera timmar i arresten iförd endast trosor. Nu nekas hon ersättning av JK.

Kvinnan blev omhändertagen för fylleri i Luleå i början av oktober 2016 och fick tillbringa en del av natten i arresten. Detta fick hon göra i närmare tre timmar enbart iförd trosorna, och hon hänvisades dessutom till att kissa på golvet. 

Kvinnan har därefter ansökt om ett skadestånd på 60 000 kronor eftersom att hon mått psykiskt dåligt av omhändertagandet. Nu får hon nej av JK (justitiekanslern) till ersättningen hon sökt.

Instämmer i kritiken

JK instämmer i den kritik som JO (justitieombudsmannen) tidigare riktat mot polisen, men anser inte att agerandet varit skadeståndsgrundande då de anser att det inte dokumenterats att hon lidit varken psykiskt eller fysiskt. Detta på grund av att polisens dokumentation om händelsen brustit, vilket gjort det svårt att bedöma agerandet i vissa avseenden.

JO var även kritisk till att kvinnan inte blev undersökt av en läkare, trots att hon visat tecken på självskadebeteende.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer