Foto: TT/SVT

Tillfällig lösning på landshövdingeposten

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka gör Sven-Erik Österberg sin sista arbetsvecka som landshövding i Norrbotten och det blir länsrådet Johan Antti som får kliva in som vikarie medan arbetet med att hitta en permanent lösning fortsätter.

Sven-Erik Österberg har varit landshövding i Norrbotten sedan 2012. I november förra året utsågs han av regeringen till landshövding och chef för Länsstyrelsen i Stockholm.

Sedan dess har arbetet med att hitta en ny landshövding i Norrbotten pågått och vid ett regeringssammanträde i torsdags bestämdes att länsrådet Johan Antti får vikariera som landshövding till vidare.

– Sådana här förordnanden brukar vara tidsobestämda tills dess att en ny landshövding är utsedd och på plats så hur länge jag kommer att vikariera vet jag inte, säger Johan Antti.

”Inga konstigheter”

Att vikariera som landshövding har Johan Antti tidigare erfarenhet av, när Per-Ola Eriksson avgick som landshövding 2012 klev han in som ersättare.

– Själva vikarierandet innebär inga konstigheter. Däremot kommer jag inte att ärva landshövdingens kalender, jag kommer att vara ordförande vid diverse möten men ceremonier och invigningar är förbehållet ”riktiga” landshövdingar, säger Johan Antti.

Du får alltså jobba dubbelt?

– Ja, det är väl så men veckan har fortfarande bara fyrtio timmar så jag kommer att få rådda en hel del i min egen kalender.

Vingklippt länsstyrelse

Arbetet med att hitta en efterträdare är en process som kan ta tid menar Johan Antti och säger samtidigt att ju närmare valet vi kommer desto mer återhållsamma brukar regeringen vara att utse nya ledande befattningshavare inom de statliga myndigheterna.

– Och det är ju för att den tillträdande regeringen ska få utse den de önskar. Det vi får hoppas på är att det inte tar alltför lång tid – en länsstyrelse utan landshövding är lite vingklippt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.