Arbetsmiljöverkets läkare: Det är gruvarbete under jord

Publicerad

Arbetsmiljöverkets jurister tolkar EU-direktiven som att gruvarbete under jord är förbjudet för gravida och ammande kvinnor. Går förslaget igenom blir det verklighet 2023.

Den formulering som juristerna föreslagit är ”en arbetsgivare får inte sysselsätta en arbetstagare som är gravid eller ammar i gruvarbete under jord”

”Egentligen domstol som kan tolka”

Men det är tolkningen av vad som är gruvarbete som inte är självklar för arbetsmiljöverket.

Gruvbrytning i Norrbotten

– Det finns ingen tydlig definition på det, mer än att det finns en del risker att jobba under jord. Men det finns det även ovan jord och egentligen är det en domstol som kan tolka vad som är gruvarbete, säger Ingemar Rödin, specialistläkare i yrkes-och miljömedicin på arbetsmiljöverket.

Arbetsmiljöverket: Gruvarbete under jord

Frågeställningen nu är om det är gruvarbete att exempelvis fjärrstyra olika maskiner från kontorsliknande lokaler – eller om gruvarbete är att, fysiskt på plats, arbeta med en maskin i en gruva.

I klippet hör du vad arbetsmiljöverket menar är gruvarbete under jord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Norrbotten

Mer i ämnet