Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I videon ovan förklarar Tornedalsrådets vd och Haparandas kommunalråd varför man vill införa gränspass för lokalbefolkningen. Foto: SVT/Stig Holmfrid

Tornedalsrådet vill införa gränspass – hela lokalbefolkningen ska få passera

Uppdaterad
Publicerad

Tornedalsrådet vill införa gränspass för att hela lokalbefolkningen ska kunna passera finska gränsen vid stängningar och inte endast de som bor i närheten.

– Innan coronan kom tänkte vi att gränsen är öppen men under våren började vi tänka annorlunda, säger Tuula Ajanki, vd Tornedalsrådet.

På grund av covid-19 begränsades trafiken rejält in till Finland under våren och under lång tid fick endast arbetspendlare och nödvändig trafik passera finska gränsen.

Civilminister på besök i Haparanda

I lördags öppnade gränsen återigen upp på nytt men redan imorgon, torsdag, förväntas finska regeringen fatta ett nytt beslut i frågan. Än så länge är det oklart hur beslutet kommer att se ut, men det talas om karantänkrav på upp till 14 dagar för de svenskar som reser in till Finland.

I dag var civilministern Lena Micko (S) på besök i Haparanda för att besöka gränsen till Torneå och prata om hur kommunsamarbetet påverkats av pandemin. Tornedalsrådet ska då ha passat på att ta upp deras pågående pilotprojekt som bland annat handlar om regionala undantag.

Vill se gränspass för boende

En sak som Tornedalsrådet vill införa är så kallade gränspass för lokalbefolkningen i gränskommunerna. I videon ovan berättar Tuula Ajanki, vd för Tornedalsrådet, och kommunalrådet Sven Thornberg (C) mer om vad idéen innebär.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet