Det här är bilder från en av anläggningarna som länsstyrelsen kontrollerade. Foto: Länsstyrelsen

Total misär – över 50 hundar omhändertagna i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Hundar uppbundna på kedja och kraftigt utmärglade – och en tik inlåst i en urindränkt bur med sina valpar. När länsstyrelsen gjorde en tillsyn hos en djurägare i Norrbotten möttes de av en så svår misär att hundar behövde avlivas.

Länsstyrelsen har kontrollerat totalt tre anläggningar med samma ägare. Tillsammans med polisen har man omhändertagit ett 50-tal draghundar och två katter.

Tre av hundarna var i så dåligt skick att de behövde avlivas.

– Det har inte funnits tillstånd att ha den mängd hundar som fanns på de olika platserna, säger Anna Modig, chef vid djurskydds- och veterinärenheten vid länsstyrelsen i Norrbotten.

Instängda i urindränkt bur

På en av anläggningarna fanns det ingen elektricitet eller rinnande vatten i stugorna. Ett 10-tal hundar var uppbundna på kedja utomhus och var kraftigt utmärglade och i dåligt skick.

”I den ena stugan så hölls en tik med fyra valpar som var cirka 2 veckor gamla. Tiken och valparna var instängda i en bur som var dränkt i urin och avföring”, står det i rapporten.

Hundar söker nya hem

Myndigheten har inte hunnit fattat något beslut om man ska göra en åtalsanmälan – inte heller kring framtiden för samtliga djur.

Däremot söker man nya hem till 42 av de omhändertagna hundarna, de flesta av blandrasen Alaskan husky.

”Ett stort mörkertal”

Anna Modig tror inte att detta är sista fallet de kommer få hantera.

– Jag tror att det finns ett stort mörkertal då det troligen finns många anläggningar som vi inte har vetskap om eftersom de inte anmält sin verksamhet till oss. Vi har begränsade resurser och åker oftast ut när folk hör av sig om missförhållanden.

Fem av de 18 hundarna som nu söker ett nytt hem. Foto: Länsstyrelsen i Norrbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.