Har det någon betydelse var järnvägsstationen är placerad? Hör Oscar Fröid, universitetslektor i järnvägssystem, svarar i klippet. Foto: Hans Sternlund/SVT

Trafikverket ett steg närmare ny järnvägsstation i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket har nu beslutat sig för att stryka två av fem alternativ kring den nya järnvägsstationen i Kiruna. Detta innebär att processen tar ett steg framåt.

– Det känns bra att vi går vidare med de mest centrumnära och tillgängliga alternativen, säger Marie Stenman, projektledare på Trafikverket i ett pressmeddelande.

Trafikverket har tidigare valt mellan alternativen vid centrum, flygplatsen, malmbangården (där stationen ligger idag), Peuravaara och Kirunavaara. Nu väljs de yttre alternativen bort, Peuravaara och Kirunavaara, från vidare utredning i järnvägsplanen.

– De stationsplaceringar som valts bort ligger utanför bebyggelse och är inte lämpliga ur vare sig trygghets- eller trafiksäkerhetshänsyn, säger Marie Stenman, projektledare på Trafikverket.

Flera alternativ fortfarande aktuella

Trafikverket anser även att de två alternativen bedöms påverka rennäringen i området, samt naturmiljön i Peuravaara, negativt.

I juni 2021 ska Trafikverket bestämma var Kirunas nya järnvägsstation ska placeras. Förslaget ska sedan samrådas igen med berörda som får en möjlighet att tycka till innan man går till beslut.

– Alternativet vid malmbangården tillsammans med de centrumnära alternativen och flygplatsen är aktuella att utreda vidare i det fortsatta arbetet med järnvägsplanen, säger Marie Stenman.

I video ovan kan du höra järnvägsexperten Oscar Fröid om betydelsen av järnvägsstationens placering!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.