Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under tisdagen höll Trafikverket öppet hus gällande Norrbotniabanan. Träffen hölls på Pite havsbad. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Startskottet för Norrbotniabanan mellan Skellefteå och Luleå: ”Äntligen dags”

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen höll Trafikverket öppet hus i Piteå för att räta ut frågetecken runt byggnationen av Norrbotniabanan. 

– Vi ser ett behov av att komma ut och informera, säger Trafikverkets Per Fleuron. 

I Piteå pågår det förberedande planeringsarbetet för Norrbotniabanan och under 2023 inleds arbetet med att ta fram järnvägsplaner för sträckan.

Norrbotniabanan har varit på tapeten i över 20 år och synpunkterna runt järnvägen är många, bland annat har centrumdragning genom Piteå väckt debatt.  

Norrbotniabanan

– Idag informerar vi om hur processen kommer att se ut och svarar på frågor. Sen kommer vi att ha löpande samråd med alla berörda, det inkluderar samebyar, industrier, kommuner och allmänheten, säger Per Fleuron, projektledare på Trafikverket.

Motstridigheter

Just nu ligger flera överklaganden runt den 27 mil långa järnvägen hos regeringen, något som kan komma att sätta käppar i hjulet.

– Vi har vissa osäkerheter just nu i planeringen i och med att järnvägsplanerna är överklagade och vi vet inte när vi har alla tillstånd på plats. Men mot 2030 siktar vi på att vara klara med sträckan upp till Skellefteå.

Hör mer om det pågående arbetet med Norrbotniabanan i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrbotniabanan

Mer i ämnet