Foto: SVT

Trafikverket om väg 356: ”Måste prioritera utifrån de medel vi har”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att SVT efterlyst dåliga vägar i Norrbotten var det många som gav väg 356 från Boden till Niemisel, och avtagsvägen Gunnarsbyvägen, som förslag. Nu svarar Trafikverket på kritiken mot vägen.

– Jag har fullförståelse om man bor vid eller trafikerar en dålig vägsträcka och vill ha den ombyggd, säger Mattias Broström är enhetschef för underhåll på Trafikverket.

Handlar om prioriteringar

Han är medveten om att väg 356 mellan Boden och Niemisel är i dåligt skick.

– Jag vet att det är en dålig sträcka, men vi har 900 mil statliga vägar i Norrbotten. Vi måste jobba och prioritera utifrån de medel vi har. Man får väga ihop näringlivs- och boendeintressen med skador och hur vältrafikerade vägarna är och sen prioritera efter de parametrarna.

På Trafikverkets hemsida framgår det att vissa sträckor längs väg 356 finns med i planerna för framtida byggnationer. Bland annat ska sträckan Åskogen-Degerselet förstärkas, byggstart väntas 2022. Även sträckorna Bjurå-Avafors och Niemisel-Bjurå finns med i planerna.

”Vi har inte medel att åtgärda allt”

Varför tar det sådan tid?

– Andra vägar har också allvarliga skador. Vi har inte medel att åtgärda allt, men den här sträckan finns ju med i våra planer och kommer att åtgärdas inom några år. Vi har ett stort behov av åtgärder längs våra vägar och försöker prioritera efter de medel vi har.

– Jag förstår att folk blir förbannade när vägen de trafikerar är i dåligt skick. Det jag kan säga med den här sträckan är att den finns med i planeringen och att vi jobbar på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.