Hör Försäkringskassans Cecilia Udins kommentar om Ulrika Roos som får avslag på fortsatt sjukpenning trots att hon har domstolen på sin sida. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Försäkringskassans avslag till sjukpenning har ökat med 300 procent i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler sjukskrivna i Norrbotten nekas fortsatt sjukpenning av Försäkringskassan. Antalet personer som får avslag har ökat med 299 procent på fem år.

Sedan regeringen 2015 satte upp målet att sänka sjukpenningstalet till i snitt nio sjukdagar per person och år, har Försäkringskassan i Norrbotten i allt högre grad avslagit de sjukskrivnas ansökningar om fortsatt sjukpenning.

På fem år har antalet avslag i Norrbotten ökat från 284 (2014) – till 1 089 fem år senare.

– Vi ser ett problem med att vår tillämpning varierat de senaste åren. Försäkringskassan har beslutat att göra en stor och förutsättningslös genomlysning av hur myndigheten jobbar med sjukförsäkring, säger Cecilia Udin, nationell försäkringssamordnare, på Försäkringskassan.

I klippet ovan hör du Cecilia Udins kommentar till de ökande avslagen – och resonemang kring Ulrika Roos fall som får avslag fast hon har domstolen på sin sida

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.