Ulrika Roos har en whiplashskada efter en bilolycka. Men Försäkringskassan nekar henne fortsatt sjukpenning trots att domstol gett henne rätt. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Ulrika i Luleå är obotligt skadad – Försäkringskassan nekar fortsatt sjukpenning

Uppdaterad
Publicerad

Ulrika Roos drabbades av en svår whiplashskada efter en trafikolycka 2016. Trots att hennes tillstånd inte går att bota och inte blir bättre har hon flera gånger nekats fortsatt sjukskrivning av Försäkringskassan.

I samband med kollisionen, där Ulrika Roos i Gammelstad, blev påkörd bakifrån, drabbades hon av en svår och obotlig nackskada.

– Jag har bland annat stor smärtpåverkan, domningar och svårigheter att svälja, Jag har fem diskar som är trasiga. Även ligamenten och kotorna kan röra på sig i sidled vilket gör att nerven skadas, berättar Ulrika för SVT Nyheter Norrbotten.

Nekas sjukpenning trots förvärrat tillstånd

Läkare och flera olika test har konstaterat att hon i dag saknar arbetsförmåga, och hon sjukskrevs från sitt arbete men sjukpenningen upphörde när 180 dagar hade gått.

Försäkringskassan har sedan dess avslagit hennes ansökan om fortsatt sjukpenning flera gånger. Detta trots att hennes skada är kronisk och att hennes tillstånd snarare förvärras än blivit bättre.

Domstol ger Ulrika rätt – får avslag ändå

Hon har överklagat besluten flera gånger och när ärendet gick upp i förvaltningsrätten dömde rätten till hennes fördel. Försäkringskassan hade gjort fel – men det hjälpte bara en kort tid innan ekorrhjulet började snurra igen.

– Jag fick sjukpenning en kortare tid. När sjukintyget gick ut fick jag ett nytt och jag gjorde en ny ansökan. Men det blev avslag igen trots att mitt tillstånd inte har förbättrats, säger hon.

I klippet hör du Ulrika Roos berätta om sitt tillstånd och kampen med Försäkringskassan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.