Sture Eklund driver en mångårig kamp för att få sjukpenning. Bilden är från en tidigare intervju då han somnade av utmattning. Foto: SVT

Dom hjälper inte – Sture Eklund nekas ändå sjukpenning

Publicerad

Nu har IT-konsulten Sture Eklund vunnit ytterligare en seger i Förvaltningsrätten mot Försäkringskassan. SVT har tidigare berättat om hans situation och kamp för att få sjukpenning.

Förra hösten vann Sture Eklund ett mål mot Försäkringskassan men trots domen forsatte kassan att neka honom sjukpenning.

– Det här börjar bli en vana. Domen var väntad och lika solklar som den förra men vilket slöseri med skattemedel, säger Sture Eklund

Påstods bluffa

Sture Eklund lider av den neurologiska sjukdomen ME/CFS som kännetecknas av långvarig utmattning med svåra funktionsnedsättningar. Trots att läkare, arbetsförmedlare, arbetsterapeut och psykolog träffat honom och gett en entydig bild av hans tillstånd fortsatte Försäkringskassan efter att Eklund vunnit i Förvaltningsrätten hösten 2018 att neka honom sjukpenning .

Enligt kassan är hans besvär inte så allvarliga att hans arbetsförmåga är nedsatt med minst en fjärdedel. Dessutom antydde kassan försäkringsmedicinske rådgivare att besvären kunde bero på simulering, att Sture Eklund bluffade.

– Försäkringskassan har nekat svara på hur en så utpekande formulering kan garantera en saklig och objektiv bedömning. Nu har jag JO-anmält handläggaren och dennes chef på kassan eftersom den försäkringsmedicinske rådgivaren inte kan anmälas.

Avfärdar objektiva fynd

Avslagen ledde sedan till nya överklaganden och i fredags förra veckan kom Förvaltningsrätten med en ny dom som ger Eklund rätt till sjukpenning från och med februari 2018 till och med september samma år. Rätten anser att det inte framkommit några skäl att ifrågasätta Eklunds omfattande sjukdomssymptom. I domen slås också fast att kassan inte enbart kan lägga vikt vid objektiva undersökingsfynd, det vill säga synliga, mätbara bevis på att Eklund lider av de besvär han säger att han har.

– Jag har ytterligare ett ärende om sjukpenning hos Försäkringskassan för påföljande tidsperiod. Men jag förmodar att det blir samma procedur som i de tidigare ärendena. Kassan nekar mig sjukpenning och att ärendet återigen hamnar hos Förvaltningsrätten.

Sture Eklund arbetar halvtid som IT-konsult från sitt hem men då är hans arbete anpassat till hans sjukdom, vilket bland annat ger honom rätt att disponera sin arbetstid i stort sett helt efter dagsform och ork.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer