Tvärvändningen – Sture får pengar från Försäkringskassan

Uppdaterad
Publicerad

I flera år har IT-konsulten Sture Eklund kämpat för att få sjukpenning. Och lika länge har Försäkringskassan nekat honom detta. Men så i somras hände något överraskande. Helt plötsligt hade han pengar på kontot från Försäkringskassan.

– När du tror att Försäkringskassan inte kan överraska dig en gång till så gör dom det, säger Sture Eklund och skrattar.

Tvärvändning

Sture Eklund har den neurologiska sjukdomen ME/CFS. Trots två vunna mål i Förvaltningsrätten, det senaste i juni i år, har Försäkringskassan nekat honom sjukpenning. Kassan har hela tiden ansett att Eklunds dokumenterat omfattande besvär med bland annat stor utmattning vid ansträngning inte ger honom den rätten. Nu har man helt plötsligt ändrat sig. 

– Det är ett medicinskt underlag som kommit in i mitten av juni som gjorde att Försäkringskassan kunde ta ställning till att Sture har rätt till sjukpenning, säger Cecilia Udin, nationell försäkringssamordnare på Försäkringskassan

Bristande rättsäkerhet

Kassans tidigare motstånd till att betala sjukpenning och deras helomvändning nu är ett exempel på bristande rättsäkerhet, menar Sture Eklund.

– Du får en känsla av att rättsäkerhet i Sverige idag när det gäller sjukförsäkringen snarare är ett lotteri än verklig rättsäkerhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.