De tyska fjällvandrarna fick problem längs leden mellan Singistugorna och Kebnekaise fjällstation, och larmade efter hjälp. Sträckan är 15 kilometer lång. Foto: Google Earth

Nödställda på plats i Nikkaluokta – nedkylda men oskadda

Uppdaterad
Publicerad

De tre tyska männen som hamnade i en nödsituation vid Kebnekaisemassivet på torsdagen har nu tagit sig till Nikkaloukta tillsammans med fjällräddarna. Enligt polisen har de varit nedkylda men är i övrigt oskadda och mår bra.

Det var vid 19-tiden på torsdagskvällen som polisen fick in ett larm från de tre nödställda männen som är mellan 25 och 35 år gamla. De uppgav att de frös väldigt mycket och befann sig någonstans mellan Singistugorna och Kebnekaise fjällstation. Det gick inte heller att slå upp tältet.

Fjällräddare kallades ut för att lokalisera männen som ska vara tyska medborgare. Även en grupp människor ur Försvarsmakten hjälpte till då de befann sig i en övning i området.

Hittades efter flera timmar

Vid 02:30, natten mot fredag, ska de tre männen ha hittats, åtta kilometer från Kebnekaise fjällstation, efter att ha varit ute i stormen i flera timmar. Klockan 04:51 var tyskarna tillsammans med fjällräddarna på plats på fjällstationen. Det är oklart hur männen mår men de ska inte ha några fysiska skador, enligt polisen.

– Vi har inte fått några uppgifter om att det krävs sjukvårdsassistans, säger Peder Jonsson, vid polisen.

Var nedkylda – mår bra

Klockan 10:00 på fredagen uppgav polisen att vädret hade stabiliserats men att det fortfarande blåser kraftigt. Strax därefter lämnade fjällvandrarna och fjällräddarna Kebnekaises fjällstation och tog sig till Nikkaloukta. De ska ha varit nedkylda men i övrigt oskadda.

– Det var bara i natt de var nedkylda. Men de var okej nu. De behöver ingen vård så de klarar sig själva, säger Peder Jonsson vid polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.