Bilden togs under torsdagsförmiddagen då SMHI hade utfärdat en klass 2-varning i området kring Björkliden i Kiruna kommun. Foto: Privat

Storm i fjällen – orkanstyrkor i natt

Uppdaterad
Publicerad

Natten mot fredag blåste det orkanstyrkor i byvindarna på flera platser i den nordliga fjällkedjan. SMHI har utfärdat en klass 2-varning för storm i norra Lapplandsfjällen i Norrbotten. Även i övriga Norrbotten samt i Västerbotten råder klass 1-varning på grund av mycket hård vind med nederbörd.

Det blåser rejält i de norra delarna av Sverige och vindstyrkorna har uppnått orkannivå under natten. I medelvind hade Stekenjokk 38 meter/sekund och Stora Sjöfallet 35 meter/sekund. Byvindarna uppgick som mest till 43-45 meter per sekund på dessa platser.

I norra Norrbotten råder klass 2-varning för storm i fjällen under fredagen. Det fortsätter att blåsa hårda vindar på 21-24 m/s. I utsatta dalgångar kan det bli så mycket som 25-30 m/s. Vinden kommer dock att minska under förmiddagen. Men på lördag varnar SMHI för risk för storm igen i norra Lapplandsfjällen.

”Busväder”

SMHI har tagit bort den klass 2-varning som gällt för Norrbottens inland. Där råder klass 1-varning för hårda vindar under fredagen, liksom vid kusten i Norrbotten.

– Vi har ett riktigt busväder. Det är direkt livsfarligt att befinna sig på fjället, sa SVT:s meteorolog Nils Holmqvist till SVT Norrbotten på torsdagen.

Vägar avstängda

Det hårda vädret gör att det är kolonnkörning på delar av E10:an och väg 95, den så kallade Silvervägen, mot norska gränsen. Kolonnkörningen kommer att pågå fram till klockan 12.00 på fredagen.

– Det lugnar ner sig på fredag, men sedan kan det bli ännu värre, med stora påverkningar.

Risk för storm igen på lördag

Under lördag är det risk för storm i Jämtlandsfjällen uppger SMHI, och det är även risk för stormbyar i Västerbottens inland och kustland samt i Norrbottens kustlands södra delar.

Stormvarning

 * För att vindstyrkan ska klassas som storm krävs att det blåser 24,5-28,4 meter per sekund. Vindstyrkan, som är ovanlig i inlandet, kan rycka upp träd med rötterna och ge betydande skador på hus.

 * Orkan blir det först när vindarna uppnår mer än 32,7 meter per sekund.

 * Benämningen för vindar under stormstyrka varierar på land och till sjöss. Blåser det exempelvis 18 sekundmeter heter det kuling ute på havet och hård vind uppe på land.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.