Det är Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd som i en enkät till destinationsbolag och fjällstationer kopplade till Svenska Turistföreningen (STF) tagit reda på intresset för att vistas i fjällen.
Dagsturer populärt
Drygt sex av tio svarar att antalet barnfamiljer med yngre barn (4–12 år) har ökat sommartid under de senaste fem åren. Pandemin bedöms ha haft en positiv effekt på ökningen då många barnfamiljer sökt sig till svenska fjällen som alternativ till traditionella utlandsresor.
I resultaten framgår det att det främst rör sig om dagstursvandringar som ökat. Drygt åtta av tio tillfrågade svarar att denna aktivitet har ökat de senaste fem åren.
– Till dagstursvandrarna hör många barnfamiljer och även oerfarna fjällbesökare. Det är klokt att inte vandra för långt i början, särskilt när man vandrar med barn. Att vandra och tälta kräver mer planering och kan vara en naturlig utveckling för en familj som börjar bli mer fjällvan, säger Per-Olov Wikberg, nationell samordnare på Fjällsäkerhetsrådet.
Vanligare att vandra på sommaren
Enligt Per-Olov Wikberg har det blivit allt vanligare att besökarna även söker sig till fjällen under sommaren och inte bara under vintermånaderna när det är dags för skidsäsong.
– Det har nog dels att göra med att fjällanläggningarna jobbat under en längre tid för att öka på besöksantalet även under sommmarperioderna men samtidigt har pandemin haft en effekt för intresset att semestra hemma, säger han.
I klippet ger Per-Olov Wikberg tips på vad man som förälder ska tänka på om man vill ta med sina barn på en tur i fjällen.