Charlotta Söderberg, forskare i statsvetenskap LTU. Foto: SVT

Trenderna som kan förklara varför S tappat i länet

Uppdaterad
Publicerad

Idag publiceras en rapport där 80 forskare från svenska och utländska universitet analyserar det svenska valet 2018. Två forskare från Luleå tekniska universitet har granskat hur norrbottningarnas väljarbeteende har förändrats. Deras rapport heter ”Det röda Norrbotten- inte längre så rött”.

I Norrbotten har väljarna i riksdagsvalet och i kommunvalen sen länge röstat rött och framför allt på Socialdemokraterna. Men under de senaste valen ser man en nedåtgående trend. I årets val tappade Socialdemokraterna sju procentenheter av länets riksdagsröster.

 – Vi ser att de trender som kan förklara att Socialdemokraterna tappar stöd, som förändrade arbetsmarknadsstrukturer och urbanisering också finns i Norrbotten. Och vi ser att unga norrbottningar i stor utsträckning tenderar att gå till framför allt Moderaterna, berättar Charlotta Söderberg, forskare i statsvetenskap vid Luleå tekniska universitet.

Hon har tillsammans med statsvetaren Simon Matti, presenterat sin del i rapporten som handlar om Norrbotten.

– Och den trend vi sett under valet 2014 och i år ser ut att fortsätta, säger Charlotta Söderberg.

Obekväma beslut

I regionvalet förlorade Socialdemokraterna makten och Sjukvårdspartiet ryckte fram starkt, framför allt i Kiruna. En orsak som statsvetarna för fram är att partiet inte lyckats förklara en del obekväma beslut.

– Man måste förklara obekväma beslut på ett sånt sätt som många i både kommun och landsting misslyckats med just för att man inte varit van vid det, menar Charlotta Söderberg.

Arbetslösa röstar SD

Vänsterpartiet, Sjukvårdspartiet och Sverigedemokraterna är partier som växer när Socialdemokraterna minskar.

Och i just välfärdsfrågor, där socialdemokraterna av tradition varit starka, förlorar man röster till Sverigedemokraterna. I riksdagsvalet röstade 24 procent av de arbetslösa och 30 procent av de med sjuk- och aktivitetsersättning på Sverigedemokraterna.

– Det Socialdemokraterna behöver göra är att visa att man har en politik som kommer att rädda och säkra välfärden i framtiden, menar Charlotta Söderberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.