Trots ny lag – fortsatt överfullt på Sunderby sjukhus

Publicerad

Den första januari trädde den nya lagen om att utskrivningsklara patienter ska ligga kvar max tre dagar på sjukhus i kraft. Men det kommer att dröja innan lagen kan tillämpas till fullo och på Sunderby sjukhus är det överfullt. Den andra januari fanns det 39 utskrivningsklara patienter kvar på sjukhuset.

Den nya lagen betyder att utskrivningsklara patienter får ligga kvar max 3 dagar på sjukhus till skillnad från tidigare 5 dagar. Men även om lagen trädde i kraft den första januari så kommer det att dröja innan den kan tillämpas fullt ut.

På Sunderby sjukhus är det fullt, eller man kanske kan säga överfullt. 39 färdigbehandlade patienter finns kvar. Det innebär två avdelningar. Men det dröjer innan man kan se någon lättning. Trots den nya lagen beräknar man med att den kan börja tillämpas fullt ut först i slutet av februari.

Ett nytt arbetssätt

–Vi jobbar för fullt med att utbilda våra medarbetare. Det handlar om ett nytt arbetssätt där det görs en vårdplan på en gång när patienterna kommer in på sjukhuset. Eller ska vi säga en bedömning, där hela vårdkedjan, från slutenvården till öppenvården påbörjar arbetet. Vi har också ett nytt digitalt verktyg, Life Care, som ska arbetas in, säger Kristina Myhr-Eriksson, närsjukvårdschef Luleå/Boden.

–Tanken är att ingen ska behöva stanna kvar på sjukhus längre än de absolut måste. Det är jättegoda intentioner men det är klart att den största utmaningen ligger hos kommuner och primärvård, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer