Löjfisket har varit bättre än väntat i år, trots dyster prognos från SLU. Foto: SVT

Löjfisket bättre än väntat – trots SLU:s prognoser

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen var det sista dagen för året som siklöjefiskare var ute på havet. SVT Norrbotten fanns på plats i hamnen på Storön utanför Kalix, och fisket har gått bättre än förväntat enligt de fiskare vi mötte där.

För en månad sedan gick SLU, Svenska lantbruksuniversitetet, ut med en rekommendation till Havs- och vattenmyndigheten om att minska siklöjefisket från dagens 800 ton till 170 ton. Man menade att beståndet av siklöja i Bottenviken ligger på en mycket låg nivå.

Helt andra slutsatser

Men när yrkesfiskare i Norrbotten sammanfattar årets siklöjefiske så drar de helt andra slutsatser:

– Det är bättre än vad vi trodde innan fisket och bättre än vad forskarna trodde att det skulle vara. Vi har haft ett normalår, säger fiskaren Ingvar Lerdin.

Det har varit många år som det varit extra mycket löja, menar han, men jämförelsevis har det varit normal tillgång i år.

– Det som är särskilt positivt är att det finns mycket med smålöja vilket innebär att det förmodligen blir riktigt rikligt nästa år, säger fiskaren Ingvar Lerdin.

”Varma somrar ger bra reproduktion”

Fisket har alltså gått bättre än förväntat och Ingvar Lerdin tror att priset på löjrom kommer att ligga kvar på samma nivå som förra året. Han ser ljust på framtiden när det gäller löjfisket, i alla fall om det fortsätter att vara varma somrar.

– De äter ju en massa plankton och den kommer fram när det blir varma somrar. Därför har det varit så gynnsamt i sommar för ynglen att överleva. Vi har haft den starkaste leken på säkert 10 till 15 år. Varma somrar ger bra reproduktion efteråt, säger Ingvar Lerdin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.