Det är bråda tider för LKAB. Företaget måste hitta ersättningsbostäder till hyresgästerna på Biblioteksgatan i Kiruna. Foto: Hans Sternlund/SVT

Tuff utmaning att hitta boende till hyresgästerna i ”sprickhuset” i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

LKAB får en tuff utmaning att på kort tid hitta ersättningsbostäder till alla 36 hushåll som måste flytta från det sprickande huset på Biblioteksgatan i Kiruna.

– Det är tufft, men vi måste lösa det, säger Anders Lindberg, presschef vid LKAB.

Huset var planerat att tömmas om ett år då stora delar av Kirunas befintliga centrum ska avvecklas som en del i den så kallade stadsflytten. Det är deformationer från gruvan som gör att byggnader och infrastruktur påverkas och människor måste flytta till andra delar i Kiruna.

Hyresgästerna saknar besittningsrätt

Från huset på Biblioteksgatan har många redan flyttat med tanke på just detta och det är bara nio hushåll kvar med fasta hyreskontrakt. Övriga 27 lägenheter hyrs ut på så kallade rivningskontrakt.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Det betyder att hyresgästen inte har någon besittningsrätt, utan fastighetsägaren LKAB fastigheter kan med en månads varsel säga upp kontraktet och det är då upp till hyresgästen att ordna nytt boende.

– Vi ska försöka hitta bra ersättningsbostäder åt dem allihop oavsett om de är på kortids- eller långtidskontrakt, säger Anders Lindberg.

Ni hör honom i klippet om hur akut flytten måste ske.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet