Renskötares arbetsmiljö har undersökts. Foto: Heiko Junge/TT

Tuffa arbetsvillkor för renskötarna i Sápmi

Uppdaterad
Publicerad

Två av tre renskötare har någon gång skadats i arbetet och en tredjedel får permanenta hälsoproblem. Renskötare utsätts också för omfattande psykosociala och ekonomiska påfrestningar, visar en rapport från SLU.

Forskare har arbetat med att kartlägga renskötares arbetsvillkor i svenska Sápmi. Renskötsel innebär hög fysisk arbetsbelastning och är ett riskfyllt arbete under tuffa klimatiska förhållanden. Trots att renskötarnas arbetsvillkor och hälsa i stor utsträckning påverkas av arbetet, har deras arbetsvillkor inte studerats i större utsträckninghittills.

Tunga lyft och svåra arbetsställningar

Enkätresultat visade att klimat, motorgaser, damm och ljus är fysiska arbetsmiljöfaktorer som regelbundet upplevs besvärliga. Samtidigt som tunga lyft, svåra arbetsställningar och repetitivt arbete rapporterades ofta som anledning till fysiska besvär.

Krävs ytterliga åtgärder

Rapporten visade att de flesta renskötare har lärt sig arbeta på ett hållbart och hälsosamt sätt genom den äldre generationen. Forskarna konstaterar samtidigt att ytterligare åtgärderär nödvändiga för att förebygga skador och lämplig persolig skyddsutrustning för att förbättra renskötarnas hälsa, arbetsmiljö och säkerhet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.