Trots pandemin och stängda gränser fångade man in fler narkotikaklassade tabletter 2020 än 2019. Foto: SVT

Trots pandemin – stora beslag av narkotika i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Trots färre beslag – och en pågående pandemi – lyckades tullen i Norrbotten fånga in en stor mängd narkotikaklassade tabletter.

– Det är en rätt markant ökning, säger Martin Petersson, avdelningschef på Tullverket.

Förra året minskade tullbeslagen i Norrbotten med drygt 18 procent jämfört med 2019.

Trots detta har tullen lyckats fånga upp en större mängd narkotika 2020 än 2019. Det handlar främst om narkotika i form av tabletter, förra året fastnade 15 374 stycken i tullen, jämfört med 10 945 år 2019.

– Det är en rätt markant ökning. De beslagen är gjorda vid gränsen och vid post och kurirflödet från utlandet. Det följer även en trend vi ser i hela Sverige, säger Martin Petersson, avdelningschef för kontrollavdelningen på Tullverket.

Vad tror ni att det beror på?

– Det beror på att man inte kan resa i samma utsträckning. Det blir svårare att ta sig ut i Europa och då kan man beställa hem det på nätet istället.

Martin Pettersson är nöjd med resultatet i länet och har förhoppningar att inom några år satsa ytterligare på bevakningen i Haparanda.

Hör avdelningschefen berätta mer om tullbeslagen och satsningen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.