Under 2020 hittade Tullverket fem gånger mer kokain än året innan och rekordmånga skjutvapen. Foto: SVT

Stora beslag av narkotika och vapen 2020

Uppdaterad
Publicerad

Mitt i pandemin gjorde tullen förra året stora beslag av narkotika, sprit och vapen. Bland annat hittade tullen fem gånger mer kokain än året innan och rekordmånga skjutvapen.

Stora delar av samhället må ha gått på lågvarv under coronapandemin, men det ser inte ut att gälla smugglarna. Under 2020 gjorde tullen stora beslag av bland annat narkotika, alkohol och skjutvapen, enligt Tullverkets nya statistik som SVT har tagit del av.

Mer kokain och cannabis

Bland annat beslagtogs fem gånger mer kokain och tre gånger så mycket cannabis jämfört med 2019. Det var också en stor ökning av spritbeslagen. Samtidigt minskade beslagen av amfetamin, ecstasy och cigaretter.

Coronapandemin

– Pandemin har inte hindrat smugglarna. Däremot har resandetrafiken begränsats och det har gjort att vi har kunnat vara i godsflödet och det har gett resultat. Vi har inte tagit lika många beslag, men mycket större beslag, säger generaltulldirektör Charlotte Svensson till SVT.

142 skjutvapen

Tullen fick tag i rekordmånga skjutvapen under förra året, 142 stycken. Man ser också en anmärkningsvärd ökning av beslagen av explosiva varor och ammunition, nästan tre gånger så mycket ammunition har beslagtagits.

Tullverket brukar räkna på samhällsnyttan av att beslagen aldrig kommer in i samhället, och hur mycket pengar vi i så fall skulle fått lägga på till exempel sjukvård och sociala insatser. För 2020 beräknar myndigheten sin egen samhällsnytta till rekordstora 3,4 miljarder kronor.

”Mer närvarande i godsflödet”

Enligt Tullverket beror ökningen i beslagen antagligen på att man jobbat annorlunda under pandemin.

– Vi har varit mer närvarande i godsflödet, det är det som gjort att storleken på beslagen blivit större, säger Charlotte Svensson.

Säger det här något om hur ni borde jobba framåt?

– Ja, vi behöver vara mer i det tunga flödet. Men då resandet börjar igen då måste vi också vara där, vi kan inte lämna det fältet fritt.

Frågan är hur man ska klara att behålla kontrollerna i godstrafiken då resandet ökar igen.

– Vi skulle behöva vara fler, vi skulle behöva vara på fler platser och på flera av dygnets timmar, och det är min ambition att vi ska kunna fortsätta bli fler och kontrollera mer, säger Charlotte Svensson.

Tullens beslag 2020 (2019 inom parentes)

Ökning

Kokain 216 kg (43 kg)

Cannabis 3884 kg (1115 kg)

Sprit över 22 % 73.697 l (46.758 l)

Vapen 142 st (58 st)

Explosiva varor 10.528 st (5.888 st)

Ammunition 38.171 st (13301 st)

Minskning

Amfetamin 216 kg (334 kg)

Ecstasy 17.148 tabletter (61.260 tabletter)

Ecstasy pulver 5 kg (28 kg)

Cigaretter 25.8 milj st (42.5 milj st)

Källa: Tullverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet