Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Badhusmiljonerna i Kiruna – tung kritik mot generalkonsulten Foto: Hans Sternlund/SVT

Badhusmiljonerna i Kiruna – tung kritik mot generalkonsulten

Publicerad

Styrgruppen för badhusbygget i Kiruna har inte fått någon löpande ekonomisk rapportering. Därför gick det inte att förutse fördyringarna på 170 miljoner kronor.

Generalkonsulten We Group får tung kritik i kommunchefernas utredning.

Det är ett antal utredningar som ska titta på vad som har gått fel när badhuset i Kiruna blev 170 miljoner dyrare mot budget. Först ut är kommundirektören Lennart Andersson och biträdande kommundirektören Stig Torneus som presenterade sina resultat för politikerna i kommunfullmäktige i måndags.

De har inte kunnat se att det skulle ha förekommit några oegentligheter.

Trodde att priset skulle pressas ned

Bakgrunden är att man 2018 valde att förkasta det enda anbudet på själva bygget. Generalkonsulten We Group förutspådde att man skulle kunna få ned priset med 120 miljoner om man i stället jobbade på löpande räkning.

Det blev inte så och We Group har angett två huvudsakliga orsaker: Få och höga anbud på grund av den överhettade marknaden i Kiruna samt prisökningar på material och arbetskraft på grund av pandemin.

Andersson och Torneus ifrågasätter inte detta, men de har inte kunnat utläsa det i några siffror. Den ekonomiska återrapporteringen från generalkonsulten We Group har inte fungerat.

Larmet kom försent för att parera

Larmet om kostnadsökningarna kom för sent och Kiruna kommun har inte getts chansen att parera för fördyringarna.

– Jag kan bara konstatera att nästa gång vi har en pandemi och en byggboom kommer jag att jobba på ett helt annat sätt, säger Mille Örnmark, koncernchef vid We Group.

Kommunalrådet kritisk

Flera politiker var kritiska mot We Group efter presentationen.

– Jag tycker att det är allvarligt, säger kommunalrådet Gunnar Selberg (C).

Nu har kommundirektören tagit över som ordförande i styrgruppen och We Group har fått en mall för hur den fortsamma ekonomiska återrapporteringen ska se ut. Det ska också hållas separata ekonomimöten varje gång som styrgruppen träffas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
170 miljoner kronor skjuts till nya badhusbygget Foto: Hans Sternlund/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.