Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Högst allvarligt” – så tänker Linda Nilsson, vd Norrbottens handelskammare, om de dubbla urspårningarna på Malmbanan. Hör henne berätta mer i klippet. Foto: SVT

Storföretag kräver krafttag mot ”usla” Malmbanan

Uppdaterad
Publicerad

Tillsammans har flera stora näringslivsaktörer och beslutsfattare gått ihop i en gemensam skrivelse för att få regeringens uppmärksamhet kring Malmbanan.

– Det är högst allvarligt, säger Linda Nilsson, vd för Norrbottens handelskammare.

Över 60 aktörer, däribland Norrbottens handelskammare, har skrivit under skrivelsen till Sveriges och Norges regeringar för att visa sitt missnöje över Malmbanans brister.

Detta i och med tågurspårningen i höjd med Vassijaure i mitten av december förra året.

Urspårning på Malmbanan vid Vassijaure

Linda Nilsson är vd för Norrbottens handelskammare och hon är än mer orolig över Malmbanans skick efter helgens nya urspårning.

– Det är viktigt att säkerställa att det går att köra på banan fram tills dess att vi får ett dubbelspår, säger hon.

Ingen respons

Skrivelsen skickades under förra veckan och när SVT träffar handelskammaren har de fortfarande inte fått någon respons från varken svenska eller norska regeringen.

– Det här är inte en angelägenhet för Norrbotten. Det här är en angelägenhet för Europa, klimatet och den gröna omställningen, säger Linda Nilsson.

Andra aktörer som skrivit under skrivelsen hos Norrbottens handelskammare är LKAB, SSAB, Boliden, Scania Group, Volvo, Sjømat Norge, Posten Bring AS, Vy Tåg, Göteborgs Hamn och Region Norrbotten.

Det här är malmbanan

Malmbanan är Sveriges tyngst trafikerade järnväg. Persontåg, godståg och malmtåg kör på den 50 mil långa sträckan mellan Boden och Riksgränsen och vidare till Narvik i Norge.

Mellan Kiruna och Narvik går det i dag cirka 24 malmtåg per dygn och mellan Malmberget och Luleå cirka 8 malmtåg per dygn i bägge riktningarna.

Banan är enkelspårig och därmed mycket känslig för störningar, till exempel urspårningar.

Källa: Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Urspårning på Malmbanan vid Vassijaure

Mer i ämnet