Det tog bara en vecka innan den tillfälliga vägen i Pajala mosades av den tunga malmtrafiken som ska vidare till Svappavaara. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Malmtransporterna pulvriserade Pajalavägen på en vecka

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan stängde Trafikverket ner bron över Torne älv sedan sprickor upptäckts. Omledningen via den gamla slåttervägen till väg 395 blev ingen lyckad historia – efter en vecka är vägen söndersmulad av den tunga malmtrafiken.

Det var i onsdags förra veckan som bron stängdes av efter sprickbildning. Något som gör att bland annat malmtransporterna från Kaunisvaaragruvan måste köra en omväg för att komma till väg 395.

Den tunga trafiken ska vidare till omlastningsstationen i Svappavaara och för att ta sig dit idag behöver man använda en gammal slåtterväg. En väg som byggdes för att bära hö och inte malm.

– Man kallade vägen ”heinätie” förr i tiden. Man körde nämligen hö härifrån, säger Alf Andersson.

”Kocken körde sönder bilen imorse”

Alf driver restaurang i Kaunisvaaragruvan och använder vägen varje dag. Så även kollegor.

– Kocken körde sönder bilen i morse. Bakhjulet gick sönder. Trafikverket planerar att vägen ska användas hela vintern, säger han och är uppgiven:

– Det finns inget alternativ innan bron över Torneälven är repad till sommaren,

I klippet hör du mer av Alf Andersson och ser bilder på den söndersmulade vägen

Den tillfälliga vägen är avsedd att användas hela vintern men efter en vecka har den redan stora skador. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.