Visa alla (2)
Visa alla (2)

Tungt fall för SSAB

Publicerad

Lägre priser på grovplåt i Nordamerika och kostnader för masugnen i Luleå pressar ståltillverkaren SSAB. Resultatet för andra kvartalet var lägre än analytiker hade förväntat sig.

SSAB är Oxelösunds största arbetsgivare och har en stor inverkan på näringslivet i regionen. Tidigare i somras rapporterade SVT Sörmland om att båda masugnarna i Oxelösund går för högtryck då masugnen i Luleå står under reparation. Över 400 personer har anställts tillfälligt för att leverera det material som Luleå normalt leverar till verksamheten i Borlänge.

Lägre vinst än väntat

Det är också masugnen i Luleå som har del i den svaga delårsrapport som bolaget nu redovisar: en vinst före skatt på 79 miljoner kronor för andra kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 73 miljoner kronor motsvarande period i fjol. Rörelseresultatet exklusive engångsposter landade på 301 miljoner kronor, jämfört med 267 miljoner kronor ett år tidigare. Analytiker hade i genomsnitt räknat med ett resultat på 513 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning.

”Beror på lägre priser”

Omsättningen uppgick till 15 303 miljoner kronor, jämfört med 9 717 miljoner kronor ett år tidigare. Rautaruukki ingår i siffrorna sedan den 29 juli 2014.

Jämfört med första kvartalet i år minskade rörelseresultatet exklusive engångsposter med 263 miljoner kronor.

”Det lägre resultatet jämfört med första kvartalet beror främst på lägre priser på grovplåt i Nordamerika och kostnader för omställningen av masugnen i Luleå”, skriver vd Martin Lindqvist i delårsrapporten.

Produktionsproblem

Han skriver vidare att de svenska enheterna har haft ”vissa produktionsproblem” under kvartalet, vilket har påverkat leveranserna negativt.

”Åtgärder för att komma till rätta med produktionsproblemen har vidtagits och vi förväntar oss därför att kunna leverera normalt under tredje kvartalet”, skriver Lindqvist.

Efter fem minuters handel på börsen hade SSAB backat med 5,8 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SSAB i Luleå

Mer i ämnet