Insamlingen fick in över 15 000 kronor på några timmar. Foto: SVT/Facebook

Tures öde har fångat svenska folket – nu har insamlingar startats i sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Ture Toolanen i Juoksengi matade vildkatter, något som ledde till att han måste betala 208 693 kronor till staten. Helt ruinerad, utan pengar till sin egen begravning – Tures öde har nu lett till flera insamlingar i hans namn. Deras mål: Ture ska ha tillbaka sina 200 000 i tid till jul.

Skribenten och tidigare frilansjournalisten Nima Daryamadj startade en insamling till Ture på Facebook, som på bara några timmar fick in nästan 20 000 kronor.

– Jag såg det här imorse, och tyckte att det var fördjävligt att en gammal dement man ska berövas alla sina pengar. Jag förstår att länsstyrelsen har sina regler, men man måste också ha någon typ av mänsklighet. Jag skrev på Twitter att någon borde starta en insamling, sen kände jag att ”Äh! Jag startar en egen”, säger han till SVT Nyheter.

Insamlingen fick en språngstart, med nästan 20 000 kronor under tisdagseftermiddagen.

– Jag har en hel del följare på Twitter, och på Facebook, så har en bra ruljans på det hela.

Hur du gjort insamlingar tidigare?

– Nej, det har jag inte, därför gjorde jag insamlingen genom Facebook. Många ville swisha, men det skulle gå till mitt eget konto och det vågade jag inte, jag ville ha full transparens. Så jag har skapat ett konto specifikt för detta.

Insamlingar i sociala medier har tidigare kritiserats, då pengar inte alltid har nått fram. Hur ser du på det?

– Det är jobbigt, man känner sig nästan lite skyldig, varför ska folk lita på mig? Det skulle lika gärna kunna vara en bedragare. Jag kommer att skärmdumpa och lägga upp allt i takt med att det sker, och Facebook har kontroll över insamlingarna hos dem.

Har insamlingen gått över förväntas hittills?

– Man vet ju aldrig, jag var orolig att det bara skulle bli femhundra kronor. Så det är jättekul att folk vill hjälpa till, men det är också synd att det ens ska behövas, säger Nima Daryamadj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Katter ruinerade Ture

Mer i ämnet