Två män räddade i Kirunafjällen

Uppdaterad
Publicerad

En privat helikopter har anlitats för att transportera ut fjällräddare som ska leta upp två män som är på fiskeresa i Kamasjaure i Kirunafjällen.

– Helikoptern gick upp i luften klockan 21.10 och det finns all anledning att tro att männen behöver hjälp, säger Börje Öhman, kommunikatör vid polisen.

Nödsändarens signal uppfattades först av larmcentralen i USA som i sin tur larmade JRCC (sjö och flygräddningscentralen i Sverige).

– Vi fick sedan larmet av JRCC, säger Börje Öhman.

Fjällvana

Larmet är knutet till en kontaktpersonen som har berättat att det är två män som är på fiskeresa och har flugit ut med helikopter där det inte finns någon mobiltäckning i området.

– Männen är mycket fjällvana och bra utrustade och kontaktpersonen är därför övertygad om att det är någon form av nödläge, säger Börje Öhman.

Männen räddade

Vid 21-tiden i går kväll hittades männen. En av männen var sjuk och behövde vård. Han fördes med flyg till Kiruna där ambulans tog över för vidare transport till sjukhus.

LÄS MER: Tredje fjällräddningen i dag

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.