Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du när Kirunabon Anneli Iivari sätter politikerna i varsin rullstol och lär dem en läxa. Foto: Hans Sternlund/SVT

Tvärstopp för rullstolar i Kirunas nya gallerior

Uppdaterad
Publicerad

Kirunas nya centrum är byggt på platt mark. Ändå finns det lutningar som gör att rullstolsburna har svårt att ta sig fram på sina håll.

Kirunabon Anneli Iivari satte politikerna i varsin rullstol och lärde dem en läxa.

Anneli Iivari är rullstolsburen sedan drygt 20 år och hade stora förhoppningar när centrum flyttade från södersluttningarna på lågfjället Haukivaara till det platta skogslandet tre kilometer österut.

Men i galleriorna visade det sig vara backigt värre.

Stadsomvandlingen i Kiruna

– Jag har väntat på att jag skulle kunna åka dit ensam, men det blev en överraskning, säger hon.

”Uppenbart stora hinder”

Särskilt i Åttans galleria finns en ramp som hon själv inte kommer upp över. Mats Taaveniku (S), Gunnar Selberg (C), Sten Nylén (Sjvp) samt Kristoffer Johansson från Kirunabostäder lyckades däremot kämpa sig upp.

– När man sätter sig i en rullstol blir det ganska uppenbart att det finns stora hinder, säger tillträdande kommunalrådet Mats Taaveniku.

Se när politikerna testar rullstolarna

Enligt Anneli Iivari finns det tvingande regler i Boverkets reglemente som säger att det inte ska finnas några nivåskillnader när man bygger nytt om det inte finns markförhållanden som kräver det.

Följ delar av rullstolstestet i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet