En tvist är löst mellan Vårdförbundet och Region Norrbotten. Foto: SVT

Tvist löst – så mycket ska Region Norrbotten betala till Vårdförbundet

Uppdaterad
Publicerad

Efter två större tvister 2023 har nu Region Norrbotten och Vårdförbundet kommit överens. Lösningen innebär att regionen betalar 375 000 kronor till facket och att parterna gemensamt ska arbeta för att få bukt med det höga övertidsuttaget.

Ena tvisten har handlat om att Region Norrbotten som arbetsgivare inte har gjort överläggningar med Vårdförbundet när medarbetare tagits ut för det som i de centrala kollektivavtalen kallas extra övertid.

Det rör ett antal enskilda fall, som parterna enats om ska behandlas som en gemensam tvist.

Vårdkrisen i Norrbotten

– Vi har inte tittat på varje enskilt ärende och kan därför inte bekräfta om vi gjort fel eller inte. Däremot har vi konstaterat att det är högst sannolikt att vi har gjort fel i ett antal ärenden, säger regionens förhandlingschef Malin Lahti i ett pressmeddelande.

Erkänner brister

Den andra tvisten har rört uppföljningar av bland annat övertidsarbete och dygnsvila under 2022.

– Vi ser att det finns fall där vi inte har uppfyllt vår överläggningsskyldighet. Vi ser också att vi inte alltid har gjort uppföljningar enligt kollektivavtalet, säger Lahti.

Parterna är eniga om att tillsammans försöka få ner det höga övertidsuttag som finns för en del medarbetare och på vissa enheter, verksamheter och divisioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Norrbotten

Mer i ämnet