Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Den justerade gränsen innebär att ett 20-tal fastigheter hamnar utanför påverkansområdet. Foto: Thommy Johansson/SVT

LKAB:s tydligare gräns för samhällsomvandlingen

Publicerad

LKAB sätter en tydligare gräns för vilka fastigheter som kommer att påverkas fram till år 2035 när huvudnivå 1365 är utbruten.

– Det innebär att vi kan ge klarare besked till dem som nu påverkas. Den nya gränsen medför bland annat att ett 20-tal fastigheter får stå kvar, säger Stefan Hämäläinen, direktör för LKAB:s samhällsomvandlingar. 

Så ska gränsen dras

Gränsen som drogs 2004 för det framtida påverkansområdet har nu justerats baserat på nya data och kunskap om LKAB:s markdeformationer, skriver LKAB i ett pressmeddelande.

En skillnad är att den teoretiska gränsen inte längre går genom fastigheter, utan nu dras mellan tydliga kvartersstrukturer i och utanför påverkansområdet.

Hur prognosen för samhällsomvandlingen ser ut på sikt bygger på en rad faktorer som idag är okända, bland annat mineralfyndigheternas utbredning och framtida brytningsplaner. 

– Det är alltid svårt att dra den här typen av teoretiska prognoslinjer för effekter av gruvbrytning långt under marken och årtionden in i framtiden. Men vi har baserat på uppdaterat underlag och ny kunskap förtydligat gränsen och gjort vårt bästa för att LKAB ska kunna ge fastighetsägare tydliga besked, säger Michael Palo, direktör affärsområde Järnmalm.

Samhällsomvandlingen fortsätter

Den justerade gränsen innebär att ett 20-tal fastigheter, både privata och kommunala som till exempel sporthallen och före detta Thulegården, hamnar utanför påverkansområdet. Dessa fastigheter kommer inte att påverkas av LKAB:s gruvbrytning innan år 2035.

Samtidigt hamnar ett 20-tal andra fastigheter mot Luossavaara som tidigare inte klassats som berörda inom det påverkade området. Fastigheter som LKAB i stor utsträckning äger. De fastigheter som får stå kvar kommer att hamna i parkmiljö och inte vid ett industristängsel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet