Foto: Markus Jornevald/SVT

Tyskmagasinen förstörda i våldsam brand

Uppdaterad
Publicerad

Tyskmagasinen i Luleå totalförstördes i en brand på midsommardagens morgon. Magasinen som användes av tyska soldater under andra världskriget började brinna vid sextiden i morse.

Räddningstjänsten fick vid sextiden larm om branden i förrådsbyggnaderna i Karlshäll, vid Karlsvik utanför Luleå. Det var någon som sett att det brann på långt håll som larmade räddningstjänst.

– Redan när vi åker från brandstationen i stan kan vi konstatera att vi har fullt utvecklad brand i båda de såkallade Tyskmagasinen. Vi hade kraftig rökutveckling och det var fullt utvecklad brand när vi kom fram, säger Adam Dahlberg, skadeplatschef vid räddningstjänsten i Luleå.

Brand i tyskmagasinen

Det verkar ha gått väldigt fort?

– Vi misstänker att det har brunnit ganska länge. Det kan ha brunnit ganska fort också, men vi misstänker att det brunnit ett tag innan någon märkt det här. Vi hade brand i båda magasinsbyggnaderna, som är väldigt stora, plus tågvagnar och annat var redan i fullt utvecklad brand i när vi kom fram.

Brandmän från fyra brandstationer i tre olika kommuner arbetade på platsen när branden var som värst. Det är oklart vad som orsakat branden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand i tyskmagasinen

Mer i ämnet