Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Anders Öberg (S), Länstrafikens styrelseordförande, om att samordna trafiken mellan bussar och tåg.

Länstrafikens mångmiljonförlust – Bussgods största underskottet

Publicerad

Länstrafikens resultat för förra året visar ett underskott på 34.8 miljoner kronor. Det mesta av underskottet härrör sig från Bussgods som ska avvecklas från och med första april i år.

Förutom problemen med Bussgods så minskar antalet bussresenärer. Fler väljer tåg istället för buss. Ett annat skäl är att antalet flyktinförläggningar i länet lagts ned och då står Länstrafiken kvar med långa kontrakt med bussbolagen vilket belastar resultatet.

– Det är spännande att vi har fler resenärer på Norrtåg. Framför allt är det på sträckorna Luleå-Umeå och Kiruna-Luleå. Men effekten blir färre bussresenärer, säger Anders Öberg (S), Länstrafikens styrelseordförande.

Samordna trafiken

Därför blir det viktigt att samordna trafiken mellan bussar och tåg.

– Om vi ska starta tågtrafik mellan Luleå och Haparanda så kommer det att behöva göras förändringar. Vilka linjer ska man ha och hur ska samordningen mellan de olika tidtabellerna ske, menar Anders Öberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer