Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om varför Unesco utför ett kontrollbesök i världsarvet Laponia. Foto: SVT

Unesco på kontrollbesök till Laponia – oro för gruvans påverkan av världsarvet

Uppdaterad
Publicerad

Världsarvet Laponia kan komma att listas som hotat av FN-organet Unesco – men Susanne Thedéen, överantikvarie vid Riksantikvarieämbetet, är inte oroad.

– Det är en del i deras vedertagna process, de gör ett antal såna här varje år på ett antal världsarv, säger Thedéen.

Det var under världsarvskommitténs möte för några dagar sedan som det fattades ett beslut om att utföra en reactive monitoring mission till Laponia.

Beslutet kommer efter regeringens beviljande av bearbetningskoncession för gruvutvinning i Kallak. Gruvans vara eller icke vara är ett omdiskuterat ämne och nu ska Unesco på kontrollbesök för att närmare undersöka vilken påverka en gruva skulle kunna få på världsarvet Laponia.

Kan förlora statusen som världsarv

Överantikvarie, Susanne Thedéen menar dock att det inte är något ovanligt med sådana här kontrollbesök och poängterar att det bara är ett första steg i en längre process.

– Ett nästa steg i en sån här process är att möjligen komma upp på listan över hotade världsarv. Sen kan världsarv i nästa skede bli av med sin status, men när det gäller Laponia så är det här ett första steg, det är för tidigt för att säga vad nästa steg kommer att vara.

I klippet hör du mer om Unescos kontrollbesök vid Laponia.

Fakta VÄRLDSARVET Laponia

Ett världsarv är en plats, ort eller miljö som på ett unikt sätt vittnar om jordens och människans historia.

Det finns mer än 1000 världsarv i 167 länder. Ett fåtal, som svenska Laponia, är utnämnda både för sitt natur- och kulturarv.

Padjelanta, Sarek, Stora Sjöfallet och Muddus – dessa fyra nationalparker utgör världsarvet Laponia, tillsammans med naturreservaten Sjaunja och Stubba. Området är lika stort som tre Gotland.

I det 9 400 kvm stora området finns en levande samisk tradition med renskötsel, i ett av Europas största sammanhängande naturområden, med formationer som visar jordens geologiska utveckling.

Olika livsmiljöer för växter och djur ger området en varierad och rik flora och fauna. Samtidigt är Laponia ett kulturlandskap.

Källa: Unesco, Länsstyrelsen Norrbotten, Svenska Turistföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.