Ungdomens hus i blåsväder

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomens hus i centrala Luleå har hamnat i blåsväder sedan flera personer slagit larm till domkyrkoförsamlingen om ekonomiska oegentligheter. Och nu har kyrkan tagit initiativ till en revision av verksamheten, den första någonsin.

-Man kan ju fundera över att vi inte har gjort revision tidigare, vi reviderar ju allt annat. Inom kommunens verksamheter har man internkontroll och det är kanske ett ord som kommer att dyka upp i framtiden också i vår verksamhet, säger Margaretha Lindbäck (S) ordförande domkyrkoförsamlingens kyrkoråd.

Revisionsrapporten är klar, men har hemligstämplats för att den innehåller kritik och uppgifter som kan skada enskilda personer.

Och det är något som oppositionen är starkt kritisk till eftersom det uppfattas som en ren mörkläggning.

Kan inte föregå utredning

-Jag kan inte föregå utredningen för då är det ju ingen anledning att vi har den utan vi få vänta och se vad som kommer fram, säger Lindbäck.

Men vid en tidigare telefonintervju sa hon att rapporten visat på felaktigheter som bristande internkontroll och uppföljning, att rapporter inte stämt med verkligheten, bland annat när det gäller arbetstiderna och att det kan handla om ekonomiska oegentligheter.

-Vi har ju liksom vidtagit vissa åtgärder men de är inte klart ännu och vi kan inte föregå det som komma skall.

Så allt ser inte ut som det borde se ut vid Ungdomens hus.

-Vi har ju hållit på med verksamheten i många så det är kanske inte bara en skyldig utan från båda sidorna och nu ser man hur viktigt det är med uppföljning, säger Lindbäck.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.