Här syns vattnet från gruvområdet som rinner ut i Imetjoki som i dag är ett dött vattendrag. Anna-Karin Ross säger att tungmetallerna kommer fortsätta läcka utan åtgärd. Foto: Arkiv, SVT/Thommy Johansson, SVT

Gruvan i Nautanen läcker tungmetaller: ”Gör det i tusentals år utan åtgärd”

Uppdaterad
Publicerad

Gruvan i Nautanen har läckt tungmetaller i över hundra år. Trots att den är med på Länsstyrelsens prioriteringslista för de mest förorenade områdena i Norrbotten så fortsätter den läcka tungmetaller år ut och år in.

– Utan åtgärd kommer läckaget inte att upphöra på tusentals år, säger Anna-Karin Ross, handläggare för förorenade områden på Länsstyrelsen i Norrbotten.

Nautanen är en gammal koppargruva i Gällivare kommun. Gruvbrytningen kom igång i början av 1900-talet men den stängdes efter sex år och har sedan dess läckt ut över 20 000 kilo koppar och andra tungmetaller i bäcken Imetjoki.

Utan åtgärd fortsätter gruvan läcka

Imetjoki är i dag ett dött vattendrag som rinner ut via Linaälven till nationalälven Kalixälven. Enligt Länsstyrelsen är området med bland prioriterade områden i Norrbotten som bör saneras.

Gruvbrytning i Norrbotten

– Det är väldigt viktigt att det sker någon form av åtgärd eftersom läckaget inte kommer att upphöra på tusentals år utan åtgärd, säger Anna-Karin Ross handläggare för förorenade områden på Länsstyrelsen.

Se bilder på vattnet från gruvområdet som rinner ut i Imetjoki som i dag är ett dött vattendrag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Norrbotten

Mer i ämnet