Utbildning ska korta köer

Publicerad

Nu ska köerna till pacemakeroperationer vid sjukhuset i Sunderbyn kortas. Det ska ske med hjälp av en utbildning av sjuksköterskor som ska assistera vid operationerna.

Hjärtsjukvården vid sjukhuset i Sunderbyn. När vi är här pågår en ballonsprängning på en patient. Samtidigt är köerna till pacemakeroperationer långa.

Och därför har Luleå Tekniska Universitet på uppdrag av Sunderby sjukhus startat en utbildning av sjuksköterskor som ska assistera vid pacemaker-operationer. Daniel Zotteman är kursansvarig vid universitetet och operationssjuksköterska.

– Det är ett avancerat operativt ingrepp. Man sätter in ett inplantat i kroppen och hygienen är viktig sett ur patientsäkerhetssynpunkt, säger David Zotteman.

På sjukhuset byggs också ett nytt hjärtcentrum. Här ska även pacemakeroperationer göras i framtiden. Och när man nu utbildar sjuksköterskor som ska assitera vid operationerna så ökar flexibiliteten, säger sjuksköterskan Maarit Kylmämaa.

– Vi blir mer flexibla på det viset att vi som arbetar med kranskärlsröntgen och ballongvidgningar även kommer att assistera vid pacemakeroperationer, säger Maarit Kylmämaa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer