Utflyttningen från Luleå ökar och befolkningstillväxten tappar fart. Foto: TT

Utflyttningen från Luleå ökar

Uppdaterad
Publicerad

Utflyttningen från Luleå ökar markant. I år kommer befolkningstillväxten halveras.

Under 2016 och 2017 växte Luleå med 682 respektive 700 personer.  Men för 2018 visar prognosen på ungefär 350 fler Luleåbor – en bra bit från befolkningsmålet på 600 personer.

– Det innebär också att våra kalkylerade intäkter minskar eftersom varje ny Luleåbo ger ungefär 50 000 kronor i ökade statsbidrag, säger Anna Lindh Wikblad, chef för kommunstaben som ansvarar för befolkningsstatistik och samhällsplanering, i ett pressmeddelande.

Så många har flyttat

Från januari i år och fram till början av december har Luleå vuxit med 345 personer. Både födelsenettot och flyttnettot är positivt, det vill säga det föds fler än det dör och det flyttar in fler än det flyttar ut. Jämför man med samma tidpunkt under förra året är dock årets flyttnetto sämre.

Det är främst utflyttningen som har ökat. Ungefär 300 personer fler har flyttat ut från Luleå i år jämfört med förra året. Luleå tappar även något på inflyttningen, där det främst är en minskning av personer från ett annat land.

– Luleå växer fortfarande, även om det inte är i samma takt som de två senaste åren. Vi ska analysera siffrorna för att se vilka riktade insatser vi behöver göra, säger Anna Lindh Wikblad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.