Utländska ungdomar tar turistjobben Kirunaborna ratar

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen presenteras höstens lokala arbetsmarknadsprognos där Arbetsförmedlingen har tagit tempen på kommun och näringsliv i Kiruna. En bransch som uppges vara glödhet är turistnäringen som är i stort rekryteringsbehov.

Men besöksnäringen ratas till stor del av Kirunaungdomarna. Vid Taisto Thornéus slädhundsföretag i Kauppinen utanför Kiruna jobbar bara utländska ungdomar. De kommer från Frankrike, Holland, Tyskland och Slovakien.

– Det är i princip omöjligt att få svenska ungdomar att jobba. Det är betydligt lättare att få utländska och framför allt de som är intresserade av att jobba med hundar, säger Taisto Thornéus.

– Om man gillar natur och hundar så är det här ett bra sätt.  Vi arbetar med folk som är på semester så oftast är de verkligen glada, säger Hanna Bonhotal, som arbetar på företaget.

Hon och hennes kompis kan inte förstå att svenska ungdomar ratar jobben.

– Det är jättekul att jobba med både hundar och turisterna. Varje dag bjuder på något nytt, säger Lenka Slosár.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.