Foto: TT

Utredningen av skolan i Arvidsjaur snart klar

Uppdaterad
Publicerad

På fem år gick skolan från att rankas som Sveriges tredje bästa skola till att hamna på plats 277. I mars kommer konsulternas svar på vad det var som hände. 

När Sveriges kommuner och landstings ranking av grundskolan kom 2014 stod det klart att Arvidsjaur hade gått från att rankas som en av Sveriges bästa skolor till en av Sveriges sämsta. Skolledningen ville då se en utredning av vad det var som orsakat det stora tappet.  

– Vi fick uppdraget att hålla i utredningen eftersom skolan själv kunde anses som jävig, säger Peter Rydfjäll (S) som är kommunfullmäktiges ordförande och en av de som ingår i styrgruppen av utredningen.

Konsulter sköter utredning

De har i sin tur anlitat två konsulter för att göra utredningen till en kostnad på 243.000 kronor. Ytterligare 150.000 kronor finns reserverade om de vill utvidga utredningen. 

– Som mest kan den kosta 393.000 kronor, säger Peter Rydfjäll som berättar att pengarna inte kommer att beröra skolans budget utan helt täckas av de välfärdsmiljarder som staten nu delar ut till kommunerna.

Handlar inte om nedskärningar

Peter Rydfjäll menar att en genomlysning av skolan var nödvändig. 

– Att gå från tredje plats till plats 277 på bara några år är ju nästan en bragd. Jag vill inte raljera, men det är tragiskt och vi behöver veta vad som ligger bakom, säger han. 

Igår hölls en workshop med 17 personer från skolan var inbjudna. Det var lärare, elever och politiker som var på plats.

Klart i mars

Arvidsjaur har redan gått igenom en jobbig omorganisation av skolan så några besparingar genom skolnedläggningar tror inte Peter Rydfjäll att det blir tal om. 

2013 lades skolan i Moskosel ned och högstadieeleverna från Glommersträsk har flyttats in till stan. Det här handlar om att förstå varför så många går ut nian med ofullständiga betyg. Det är elevernas framtid som blir lidande, säger han.

Resultatet av konsulternas arbete och deras förslag kommer att presenteras för allmänheten den 29 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.