Den utsvultna rördrommen som hittats utanför Luleå har nu kryat på sig och fått vård hos Stockholm vildfågel rehab och har släppts i ett naturreservat i Skåne. Foto: Andréas Forsman, SVR

Utsvultna vilsna rördrommen är frisk och fri igen

Uppdaterad
Publicerad

Minns ni den magra och ovanliga rördrommen som flugit vilse och hittades i en villaträdgård utanför Luleå? Den skygga fågeln togs om hand av en ideell förening som hjälper skadade och sjuka fåglar. Under nyårshelgen kunde den släppas och traska ut i friheten i en våtmark i Skåne.

Rördrommen var bara skinn och ben och nära att dö av svält när Victor Persson och hans medarbetare på Stockholm vildfågel rehab fick hand om den före jul. Den fick vitaminer och en egen bur med en koja att gömma sig i.

– Aptiten blev allt bättre. Rördrommen åt ett 15-tal småsillar på dagen och de sista dygnen fick jag gå upp mitt i natten och mata den med ytterligare 10 sillar, berättar Victor Persson.

Den skygga och magra rördrommen vårdades på rehabcentret och har nu släppts fri. Foto: SVR, Stockholm vildfågel rehab

Det viktiga var att fågeln fick vara i fred och känna sig trygg. Den känsliga fågeln vande sig till slut vid Victor. Han var angelägen om att få ut rördrommen i frihet innan nyårssmällandet skulle stressa den.

Flyttat till Skåne

Victor och hans medarbetare på fågelcentret fick många tips av ornitologer om var det var bäst att släppa den. De flesta rördrommar väljer att flytta men de kan övervintra i södra Sverige, det krävs plusgrader och öppet vatten med tillgång till fisk.

Det blev ett naturreservat i Skåne, 140 mil – fågelvägen – från den plats i Norrbotten där rördrommen hittades.

Victor Persson och Andréas Forsman från Stockholm vildfågel rehab fraktade rördrommen till Skåne där den släpptes i ett naturreservat. Foto: Stockholm vildfågel rehab

– Väldigt många har hört av sig och undrat hur det går för rördrommen. Jag visste inte att det fanns så mycket folk i Norrbotten, säger Victor och skrattar.

Behandlar sjuka fåglar

Han driver en ideell förening med tillstånd att behandla sjuka och skadade vilda fåglar. Verksamheten finansieras genom donationer och alla arbetar oavlönat.

Victor Persson driver ett ideellt center för skadade vilda fåglar. En kungsörn flygtränas här efter en vingskada. Foto: SVR, Stockholm vildfågel rehab

När SVT Nyheter besökte anläggningen före jul fanns en ormvråk som saknade stjärtfjädrar, en trafikskadad knölsvan, gråtrutar och duvor. En pampig kungsörn flygtränades i väntan på att en skadad vinge skulle läkas.

Svanen är nu släppt och några av trutarna har återvänt till friheten.

En kattuggla med höftproblem har fått en korg att bo i hos Stockholm vildfågel rehab. Foto: Victor Persson, SVR

Nya patienter har flyttat in. En kattuggla som vridit höften ur led i ett nät har fått en liten korg att sitta i. En duvhök med svullen hjärna på grund av blyförgiftning får nu vård i rehabcentret.

En duvhök med hjärnskador av blyförgiftning har tagits om hand av ett fågelcenter i Åkersberga. Foto: Victor Persson, SVR

Fått 30.000 donerat

Målet med verksamheten är att fåglarna ska kunna återvända till det fria och klara sig själva, annars avlivas de.

-  Jag hade planerat att ta ett lån på min sommarstuga för att kunna bygga en ny voljär men efter all uppmärksamhet kring rördrommen har det flutit in 30.000 kronor, precis vad vi behöver för voljären, säger en nöjd Victor Persson.

Han ringmärkte rördrommen innan den fick traska iväg i friheten. Eftersom de är så skygga och svåra att hitta finns inte många ringmärkta rördrommar.

– Den är antagligen död om jag hör talas om den igen. Jag hoppas att jag slipper det, säger Victor Persson.

FAKTA: Rördrommen

  • Fågeln tillhör hägerfamiljen och är normalt en flyttfågel men kan övervintra i södra delarna av landet. Den extremt skygga rördrommen är svår att upptäcka på grund av sin kamouflagefärg när den gömmer sig i våtmarker med mycket vass. Dess speciella mytomspunna läte – som när man blåser i en tom glasflaska – förknippades förr i tiden med spöken och gastar. Fågeln är mest aktiv på natten.
  • Den är spräcklig i gult, brunt och svart. Vid hotande fara ställer den sig orörlig med indragen hals och näbben riktad rakt upp, i så kallad pålställning och är då särskilt svår att upptäcka.
  • Vid riksinventeringen år 2000 räknade man till 650 spelande hanar i Sverige. Den anses ”nära hotad”, enligt Artdatabankens rödlista från 2015.
  •  
  • Vid fågelstationen Naturum vid sjön Tåkern i Östergötland har den synts och hörts.

Källor: Wikipedia, Fågelguiden, Fågel.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.