Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rapsolja, tallolja, vatten. Vilka fördelar och nackdelar har dessa produkter jämfört med salt för att binda damm vid vägbyggen? Patrik Ruumensari, sektionschef vid Luleå kommun berättar mer om detta i klippet. Foto: SVT

Ukrainakriget bakom Luleås dammiga vägar

Publicerad

Brist på salt gör att det dammar mycket runt vägarbeten i Luleå just nu. Orsaken är att kommunen har svårt att få tag på det salt som används för att binda dammet. Och bristen är kopplad till Rysslands krig mot Ukraina.

– Det som händer i Luleå är att vi reinvesterar i gator och gång och cykelväger på en annan nivå än vi gjort tidigare så det syns och märks mer, säger Patrik Ruumensari, sektionschef vid Luleå kommun.

”Blir fint när det blir färdigt”

När man inte kan binda vägdammet blir problemet att finpartiklarna förlorar sin sammanhållande förmåga då slitlagret torkar ut. Dammbindningen som görs med olika slag av salter är till för att bibehålla bindningsförmågan. Och den är nödvändig speciellt i närheten av bostäder och om det är torrt under sommaren.

– Det är kriget som påverkar leveranserna givetvis. Men vi tror vi ska klara oss. Det blir fint när det blir färdigt, brukar jag säga.

I videon berättar Patrik Ruumensaari om alternativ till salt för att binda dammet från vägarbetena.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer