Väktaren Håkan räddade sjuksköterskan

Uppdaterad
Publicerad

Det var väktaren Håkan Lindgren som räddade röntgensjuksköterskan som fastnade i en magnetkamera som är placerad i en MR-vagn utanför Sunderby sjukhus.

– Det var i sista minuten vi kunde hjälpa honom, säger Håkan Lindgren om den dramatiska händelsen.

Det var vid klockan 16.20 på onsdagseftermiddagen som Håkan Lindgren och hans två kolleger fick larmet.

– Vi stod i entrén till Sunderby sjukhus när en patient kom springande och skrek att en sjuksköterska fastnat i magnetkameran i den mobila MR-vagnen och att han kommer att dö, så vi sprang förstås dit det snabbaste vi kunde, berättar Håkan Lindgren.

SJUKSKÖTERSKA SKADAD I MR-OLYCKA PÅ SUNDERBY SJUKHUS

Utanför på parkeringen där MR-vagnen finns stod det ytterligare en person som skrek samma sak.

Tog fram en kniv

Håkan Lindgren och hans kollegor rusade in i MR-vagnen. Han berättar om den syn som mötte honom.

– Det stod en man där inne redan och försökte förgäves få lös sjuksköterskan. Jag försökte också slita loss honom men han hade en sorts viktväst runt halsen som drog in honom i kameran, så det gick inte. Då tog jag fram en kniv och skar sönder västen. Då fick jag loss honom och det var verkligen i sista sekunden.

Inte vid medvetande

Håkan Lindgren berättar att sjuksköterskan inte var vid medvetande utan ramlade rakt ner på golvet.

– Vi drog ut honom därifrån och en ambulans kom snabbt till platsen. Jag har träffat sjuksköterskan i dag och jag är jätteglad över att det gick så bra som det gick trots allt.

Var ni informerade om att man inte bör gå in med metallföremål i MR-kameran?

– Nej, det fanns inga direkta skyltar på plats och just det här scenariot har vi inte tränat på som väktare. Jag kan berätta att min batong fastnade i magnetkameran och det gjorde också min kollegas handbojor och de sitter kvar där än.

Under torsdagseftermiddagen har ett större område runt MR-vagnen spärrats av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SJUKSKÖTERSKA SKADAD I MR-OLYCKA PÅ SUNDERBY SJUKHUS

Mer i ämnet