Nu ökar kraven på bankerna att hantera kontanter

Publicerad

Nu skärps kraven på bankerna när det gäller hanteringen av kontanter. I och med ett nytt lagkrav vill riksdagen säkra att avstånden inte blir för långa för folk som vill ta ut eller sätta in ”riktiga” pengar. Det handlar om 25 kilometer för de allra flesta svenskar.

Norrbotten, Västerbotten och Jämtland är de län som har absolut störst andel invånare med långa avstånd till platser som hanterar kontanter.

Större behov här

Samtidigt har företag och privatpersoner i dessa län särskilt stora behov av att använda sig av just kontanter, bland annat för att mobiltäckningen är dålig i fjällvärlden vilket betyder att de som verkar här är beroende av mynt och sedlar.

I finansutskottets betänkande nämns även personer med funktionsvariationer och äldre som bakgrund till kraven.

Nya högre krav för glest befolkade områden

Post- och telestyrelsen (PTS) är den myndighet som bland annat har ansvar för digitaliseringen av samhället och som nu ska garantera att bankerna inte struntar i områden som är glest befolkade.

– Det blir bra att vi ser båda sidor av det här, säger Marielle Sjögren som är jurist på PTS.

Kontanthanteringen minskar snabbt

Minskningen av kontanter i Sverige går snabbare än i något annat land. Bara en procent av de pengar som är i omlopp är kontanter här. Det är en tiondel av vad länder med Euro har.

Därför är det kanske inte så konstigt att även uttags- och insättningsautomater försvunnit. Men i och med det nya lagkravet vill riksdagen slå vakt om att alla i hela Sverige även i fortsättningen ska kunna använda kontanter. Om bankerna struntar i kraven riskerar de att få böta.

– Det kommer inte längre handla om vad bankerna tycker är värt. Det är bara en viss andel människor som får ha längre är 25 kilometer till närmaste kontanthanteringsplats, säger Marielle Sjögren.

Banker och kontanter

– Bara en viss andel människor i Sverige får ha längre än 25 kilometer till att kunna ta ut och sätta in pengar enligt det nya lagkravet.

– Sex banker kommer troligtvis att omfattas av lagändringen då de anses vara tillräckligt stora för att ha möjlighet att uppfylla kraven. Bland annat är det de fyra stora Swedbank, Handelsbanken, SEB och Nordea.

– Från 1 januari börjar PTS sin utredning av nuläget. Från och med 1 januari 2021 blir kravet skarpt för bankerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.