Missnöje efter utförsäljningen av allmännyttan – ”Det börjar växa gräs på broarna”

Uppdaterad
Publicerad

Vid förra valet lovade de styrande socialdemokraterna att minst 1 500 nya lägenheter skulle byggas under mandatperioden. Det löftet har infriats med råge då kommunens egna siffror tyder på nästan 2 000 innan året är slut.

– Vi är väldigt glada över att vi har lyckats få fart på bostadsbyggandet, säger kommunalrådet Lenita Ericson (S). Att få bukt med bristen på bostäder är helt nödvändigt för att Luleå ska fortsätta att utvecklas positivt.

Men oppositionen tycker bland annat att man borde byggt mer i ytterområdena.

Val 2018 Norrbotten

– Det är bra att man byggt mycket men hade man byggt mer i utkanten, eller i kommunens byar där markpriserna är lägre, hade det blivit fler billiga bostäder som fler människor haft råd med, säger centerns gruppledare Carola Lidén.

Fick kritik efter utförsäljningen

Under mandatperioden har ett stort antal av det kommunala bostadsbolaget Lulebos lägenheter sålts till privata bostadsbolag för att få dem att bygga i Luleå. Bland annat såldes drygt 1 600 lägenheter till Rikshem för 1,6 miljarder.

Men kritiken lät inte vänta på sig. Till exempel så sade förre kommunalrådet Karl Petersen att kommunen sålde ut de bästa delarna av Lulebos bestånd, de som gav mest intäkter.

Sämre standard nu

Många boende som berördes av försäljningen var också kritiska och idag säger åtminstone en del av dem att farhågorna besannats.

– Bofonderna har tagits bort och området sköts sämre, säger Åsa Segerlund som bor i en av lägenheterna som Lulebo sålde.

Grannen Lennart Gottnersson håller med.

– Det börjar växa gräs på broarna så snart måste vi skaffa trimmer för att ta oss in. Så här var det inte när Lulebo var hyresvärd, säger han.

”Frångick normala regler”

Carola Lidén tycker att det var rätt att sälja med att det hanterades fel.

– Man frångick normala regler vid upphandlingen genom att bara bjuda in vissa bostadsbolag och några fler utförsäljningar vill jag inte att det blir, säger hon.

Lenita Ericson anser att försäljningen var helt nödvändig.

– Det vi ville locka hit andra aktörer och på så sätt få igång bostadsbyggandet. Det har vi fått och det är ett kvitto på att det var rätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Norrbotten

Mer i ämnet